mandag 16. november 2009

Herre gud ! ''Ditt dyre navn og ære'' , Petter Dass




''Herre gud ! Ditt dyre navn og ære'' er en salme skrevet av Petter Dass. Petter Dass, som var født i 1647 og døde i 1707. Petter var en teolog, prest og dikter fra Helgeland i Nord-Norge. Petter Dass var sønn av Peiter Dundas fra Skottland, og Petter var født i en veldig velstående familie i Nord-Norge.

Petter's katekismesanger var klare for trykk i 1698, men kom ikke ut i bøkene for 1715. Salmen Herre gud består av 16 vers, og er skrevet i barokk epoken. Salmen kom i boken til Gustav Jensen på starten av 1900-tallet.

Barokken var den tiden som var preget av mange og sterke følelser til ære for gud, kjærlighet var også en veldig ting i barokken.

Salmen Herre gud var ment til å få menneskene til å lære, hjelpe dem å finne den rette troen ved å synge salmen. Folk på den tiden hadde lite råd, og kunne ikke kjøpe dyre bøker derfor fikk de en fin måte å lære om gud på. Salmen sier man skal lovprise gud, og at han er den hellige. Ikke bare lovprise han gjennom dinn bønn, men også gjennom handling.


Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar